Nyomtatás
PDF

Farsangi napok

Óvodánk pedagógiai programja a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását fontos feladatának tekinti, minden évben visszatérő jeles napunk a farsang, melynek megünneplését idén hosszabb előkészülettel vezettük be. A farsangi mulatságot megelőző pár napban a gyerekek kíváncsiságát kielégítve folyamatosan, változatos élmény és tapasztalatszerzési lehetőségeket és sokféle tevékenységet biztosítottunk. Játékkal, együtt munkálkodással örömtelivé, izgalmassá tettük a készülődést.

Az első napon a farsangi népszokásokról, hagyományokról beszélgettünk, felidéztünk régi farsangi mulatságokat otthonról hozott, valamint az óvodában megtalálható képekkel. A délelőtt folyamán elkészítettük a kiszebábunkat. Már ismert farsangi dalokat, verseket idéztünk fel és újakat tanultunk a „nagy napra".

DSCN3768

A második napot a dekorációk készítésével töltöttük. A gyerekek nagyon lelkesen dolgoztak, vágtak, festettek, színeztek, ragasztottak, mindenki készített valamilyen álarcot, szemüveget, amit aztán a szülők délután felhasználtak az óvoda feldíszítéséhez. Előkerültek a már évek óta használt farsangi dekorációk, amelyek segítségével igazi farsangi hangulatot tudtunk varázsolni. A szülők szívesen jöttek, nagyon aktívan részt vettek a munkában, szerettek volna a gyerekeknek örömet és meglepetést okozni. A harmadik napon „Maci-nap" néven nyílt napot tartottunk az óvodában. A szülőknek lehetőségük volt az egész délelőttöt a gyerekekkel tölteni. Minden kisgyerek hozott otthonról egy plüss macit, ezzel tevékenykedett egésznap. A maci a csoportunk neve, ezért ezt választottuk. Tartottunk közös tornát, valamint ének foglalkozást, melynek keretében a szülők együtt táncolhattak, énekelhettek a gyerekekkel. Mindenki nagyon élvezte a közös programot.

A negyedik napon a Gálosfáért Baráti Kör tagjai érkeztek hozzánk, hogy finom farsangi fánkot süssenek nekünk, melyet aztán a gyerekek jóízűen elfogyasztottak. Az ötödik nap volt a hét fénypontja. A gyerekek reggel már nagy izgalommal érkeztek az óvodába. Mindenki alig várta, hogy a tízórai elfogyasztása után végre a jelmezébe bújhasson. Jó hangulatban, önfeledt mulatozással telt a délelőtt. Szívesen vizsgálgatták egymás jelmezét, aktívan vettek részt a közös táncban, és énekes bemutatkozásban. Közösen előadtuk vendégeinknek a kis műsorunkat, dalokat énekeltünk, verseltünk, táncoltunk. Ezután farsangi játszóházat szerveztünk, melynek során a szülők a gyerekekkel együtt közösen színezhettek, rajzolhattak, festhettek, barkácsolhattak.
Miután mindenki kedvére kidolgozta magát, tombolasorsolásra került sor. A szülők által felajánlott tárgyakból nagyon sok szép ajándék került kisorsolásra, így mindenki nyert valamit. A közös mulatozás végén elégettük a kiszebábunkat, hogy elűzzük vele a telet.

A program megvalósítása során arra törekedtünk, hogy minden gyermek életkorának és képességének megfelelően fejlődhessen. Ennek érdekében változatos és tevékenykedtető programokat állítottunk össze. A hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek rosszabb esélyei miatt a célunk az volt, hogy ismereteik bővüljenek, a folyamatos tevékenységek alkalmazásával pedig céltudatosan fejlődhessenek. A család bevonásával az volt a szándékunk, hogy a gyermekekben és a szülőkben elmélyítsük az összetartozás élményét.

A gyermekek a programsorozatban szívesen és tevékenyen vettek részt, valamint a szülők is aktívan és örömmel segédkeztek minden szervezésben.

 

 

Nagyné Sipos Lívia Kis-Vincze Árpádné
programszervező

 

Letölthető dokumentum: beszámoló