Nyomtatás
PDF

Üzemlátogatás a Manifaktor Kft-nél

2015. november 6-án hazánk cipőgyártásának egyik leghíresebb és legtöbb hagyományával bíró városába, Szigetvárra látogattunk. A Manifaktor Kft 1996-ban kezdte meg cipőkészítő tevékenységét (www.manifaktor.hu). Alig egy óra múlva már a bejáratnál fogadtak bennünket, és röviden elmondták a látogatás szabályait. Mivel nem látványüzemet, hanem egy termelő üzemet látogattunk meg, ezért fokozottan ügyelni kellett a biztonságra. Ezért két csoportban haladtunk végig a teljes technológiai folyamaton Hallgató Zoltán szakoktató értő vezetésével.

DSC 0016

A raktárban kezdtünk, ahol kézbe vehettük azokat a bőröket, amelyekből a cipő készül. Itt még csak egy szabálytalan, asztallap méretű bőrdarab látszott, de mellette már ott sorakoztak a talpak, betétek és díszek is. A raktár után a szabászat következett, ahol a bőrből kivágják a cipőbőr alakját. A szabászoknak jó szemre és kombinációs készségre van szüksége, hogy a lehető legtöbb formát tudják kivágni a bőrből. A pogácsaszaggatásra emlékeztető bőrkivágás után az alkatrészek a tűző üzemrészbe kerülnek, ahol a kaptafán (ami már műanyag és fém) elkezdik összeállítani a cipő felsőrészét. Az összetűzött és varrt cipőfelsőrész ezután a következő műhelyben találkozik a talppal, ami ma már inkább műanyag, mint hagyományos bőr. A két részt összesütik, azaz magas hőmérsékleten ragasztják. Ezután a tisztítás, minőség-ellenőrzés és a cipő fűzőzése van hátra. A végső lépést a dobozba tétel jelenti, amelyekben a divatos cipők útra kelhetnek a nagyvilág minden tája – Bécs, Berlin, Las Vegas – felé.

A gyártási folyamat megtekintése után kérdéseket tehettünk fel, szakmai újságokat lapozhattunk. A látogatás során tőlünk nem sokkal idősebbeket is láttunk, akikről megtudtuk, hogy azok a diákok, akik itt végzik a gyakorlatukat a cipőkészítő szakma elsajátítása közben. Hamarosan tanműhelyük is elkészül. A gyárban kiemelt figyelmet fordítanak a dolgozók egészségének védelmére.

Keresztes Mária Sipos József
pályaorientációs és üzemlátogatás programok
megszervezésében résztvevő pedagógus

 

Letölthető dokumentum: beszámoló